Villámvédelem

A villámcsapás elleni védelemről a jogszabályi-, szabvány-, műszaki előírások szerint kell eleget tenni és a jogszabályban meghatározott időszakos felülvizsgálatukról gondoskodni szükséges.
A természet erői közül a villámcsapás az, amellyel elég gyakran találkozunk a természetben, valamint értesülünk hatásairól a különböző médiákban, hírekben. Ez az elemi erő gyakran tesz tönkre épületeket, családi otthonainkban műszaki berendezéseket és sajnos, nem egyszer, halálesetről is számolnak be a hírek.

Ezért is fontos, hogy a jogszabályi-, szabvány előírások szerint mindenki gondoskodjon a megfelelő villámvédelem létesítéséről, annak időszakos, jogszabály szerinti karbantartásáról.
 

Felülvizsgálat jogszabályi háttere:

 
A jelenleg a hatályos jogszabályok, a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint szükséges az épületek üzembe helyezése, használatba vétele előtt közvetlenül, utána időszakosan az alábbi intervallumban elvégezni a villámvédelmi rendszer, hálózat felülvizsgálatát.

Vállaljuk:

Az általunk, illetve szerződött partnereink által elvégzett villámvédelmi felülvizsgálat során tapasztalt hibák, hiányosságok, szabálytalanságok - szerződés alapján történő - felszámolását.

Felülvizsgálati gyakoriság:

 
a.    „A”-„B” tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek, helyiségek és szabadterek esetén 3 évente szükséges a tűzvédelem villámvédelmi szempontjai szerint vizsgálni.

b.    „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek, helyiségek és szabadterek esetén 6 évente szükséges a tűzvédelem villámvédelmi szempontjai szerint vizsgálni.

c.    „D”-„E” tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek, helyiségek és szabadterek esetén 9 évente szükséges a tűzvédelem villámvédelmi szempontjai szerint vizsgálni.

Korábban az alábbi, hatályon kívül helyezett jogszabályok, szabványok szerint kellett elvégezni villámvédelmi felülvizsgálatokat:

 
2/2002. (I.23.) BM rendelet Tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról,

MSZ 274-es szabvány sorozat,

35/1996. (XII.29.) BM rendelet Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról (OTSZ).

Villámvédelmi felülvizsgálatra új szabvány várható:

MSZ EN 62305 -- Már hatályban lévő, de rendelet szerint még nem alkalmazandó "új" villámvédelmi szabvány. Várható kötelező érvénybe lépése: 2009. évben.

Felelősség kérdése:

 
Ne feledje: a tűzvédelmi törvényben (1996. évi XXXI. tv.) vezetője megfogalmazottak szerint, a gazdálkodó szervezet (tulajdonos) a felelős a felülvizsgálatok elvégeztetéséért, az előírt követelmények betartásáért, érvényre juttatásáért.

Árengedmény:

 
Előzetesen tájékoztatjuk, hogy amennyiben egyidejűleg több vizsgálatot rendel meg, a munkálatok elvégzésénél árengedményt adunk.

Szerződéses ügyfeleinknek, a kivitelezőinknek folyamatosan biztosítunk kedvezményeket.

Tűzvédelmi szakértőink közreműködésével már az építés, a létesítés folyamán is számíthat munkánkra. A használatbavételi eljárást megelőzően rugalmasan, az ügyfélhez alkalmazkodva végezzük el a szükséges villámvédelmi felülvizsgálatokat.

A jegyzőkönyvet (minősítő iratot) - igény szerint - digitális formátumban ((CD/DVD)) is rendelkezésére tudjuk bocsátani.


Ha nem tud dönteni, vegye igénybe villamos, tűzvédelmi szakértői, szolgáltatásunkat!

Kapcsolat

 
Vegye fel velünk a kapcsolatot, a kapcsolat menü pontra kattintva. Írjon az info@tuzopal.hu e-mail címünkre, vagy hívjon bennünket a 06/20-9709-658-as telefonszámon.